Saturday, September 26, 2009

zažít BOLLYWOOD jinak

Tu nedělní akci před týdnem Zažít město jinak jsme si užili vrchovatě!

Stan jsme ještě před polednem rozbili v Jugoslávské ulici – obvykle rušné spojnici mezi náměstím Míru a I.P.Pavlova. Vedle prodejny Cheesy (které tímto děkujeme za elektřinu) se poměrně rychle objevil útulný koutek, kde duněly bollywoodské rytmy (opět se bohatě zúročila dávná koupě DVD 100 videos with Shah Rukh Khan) a Kiloš s Mariánkou se pustili do vaření pravého indického čaje s masalou (ano, to je ta směs koření, která dala bolywoodským filmům onen přídomek masala movies) – k přípravě se ovšem nepoužívala nějaká kupovaná směs, leč pokaždé trochu jiná kombinace nejrůznějších přísad od kardamonu a zázvoru až po skořici, jak si je kdo pamatoval ve svých nejlepších vzpomínkách z cest po Indii. Já například takto:




Včas dorazily i Anila & Ganga & Yamuna, kamarádky z Nepálu, které umějí parádně kouzlit s přírodní henou a během chvilky se u nich už shlukovali zájemci chtiví orientálního ornamentu na ruce, noze nebo dokonce na temeni hlavy :-)




K mání bylo i trochu potravy, tedy alespoň té duchovní, ze skromné domácí knihovničky – zájemci mohli prolistovat knížkami o dějinách Indie, cestování, indické kuchyni (V. Miltner), starými eposy Ramayanou a Mahabharatou nebo se procvičit v hindštině pomocí hindsko-českého slovníku. V něm se člověk často dozví, jaká hindská slova používáme, ani o tom třeba nevíme. Tak třeba zloděj se v hindí řekne chor [čór], zde jsou také kořeny populárního slova čórka. Naše znalosti jsme si mohli osvěžit vzápětí, když Anila zjistila, že ji jeden z návštěvníků okradl o foťák. Hrdinou dne se tak stal náš kolega David, který se jal podezřelého týpka pronásledovat – chudáka zlodějíčka ale asi nenapadlo, že čím víc nápisů henou si nechá na ruce napsat, tím bude nápadnější a o hodinu později ho již David předával o kus dál ženám zákona (i s foťákem).


Bravo, Davído!



Čaje za dobrovolnou cenu se vypila spousta, davy lidí korzovaly okolo a okukovaly naše čerstvé plakáty s tváří herce Václava Jiráčka. Byla to strašně fajn akce, kterou spískala iniciativa Auto*mat, mají naše díky a sympatie a vřele doporučujeme stejnojmenný film, který je od pondělka v kinech.





Zde ještě ohlasy na akci spíše z cyklopohledu...



...a osobní poděkování všem, kdo pomohli s organizací a programem – takže krom všech výše zmíněných ještě děkuju Filipovi Š., Hance s Medvědem, Janě a Mílovi ;-)




A na závěr ještě nějaké fotky by (c) Hanka:






No comments:

Post a Comment